8 Mart 2009 Pazar

ULAŞIM SİSTEMLERİ VE KALKINMA SAYFA 80 HAZIRLIK ÇALIŞMASI LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

ULAŞIM SİSTEMLERİ VE KALKINMA SAYFA 80 HAZIRLIK ÇALIŞMASI LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Fotoğraflarda görülen ulaşım sistemleri ile ekonomik faaliyet kolları arasındaki nasıl bir ilişki vardır.

Ulaşım sektörünün gelişmesi bir yerin gelişmişliğinde temel etkenlerin başında gelir.Bir bölgede yaygın olan sanayi kolaları hammaddenin taşınması yoluyla başka alanlarda da yayılma gösterir.Dünyada tüm dünya pazarlarına yönelik üretim yapan bölgelerin oluşmasında o bölgenin ulaşım imkanlarının gelişmesinin etkisi büyüktür.

Tarım ve hayvancılığa dayalı sanayinin gelişmesi köklü bir değişime uğraması ulaşımın gelişmesi ile mümkün olmuştur.Hem bu faaliyet kollarında üretim miktarı artmış hem de farklı bölgelere yayılış göstermiştir.Sanayi devrimiyle birlikte başlayan hammadde talebi,tarım ve madencilik başta olmak üzere bir çok ekonomik faaliyetin gelişmesine ve yapısal değişimine sebep olmuştur.

Günümüzde kıtalar arası çok gelişmiş kara,deniz,demir,hava yolu ulaşım ağları kurulmuş ekonomik faaliyetler küreselleşmiş pazar payları büyümüştür.

Demir yolu taşımacılığı için sanayi faaliyetlerini destekleyici özellikle demir çelik, termik santraller ,tarımsal hammadde aktarımı ,ekonomik faaliyetlerin başka bölgelere yayılmasında etkisini gösterir.Gelişmiş ülkelerde yolcu taşımacılığı için çok önemli bir sektördür.

Deniz yolu taşımacılığı resme bakıldığında daha çok turizm faaliyetlerini destekleyici rolü ön plan çıkartılmıştır.Enerji kaynakları aktarımında ,sanayi ham maddeleri aktarımında deniz yolu ulaşımı ön plana çıkar.Özellikle iyi bir deniz ulaşım ağı ve filosu olan ülkeler ticaret faaliyetlerinde ön plana çıkarlar.

Kara yolu ulaşımı dünyanın olmazsa olmazlarındandır.Dünya ekonomik faaliyetlerinde hammadde aktarımında ,ticaret faaliyetlerinde sanayi faaliyetlerinin çeşitlenmesinde çok etkin bir rolü vardır.Kara yolu ulaşım ağı gelişmiş merkezler önemli ticaret alanlarıdır.

Hava yolu ulaşımı çok fazla yük taşıyıcılığı olarak ön plana çıkmasa da ,küreselleşen dünya koşullarında şirketler arası görüşmelerde ,toplantılarda,zaman açısından ciddi avantajlar sağlamaktadır.Turizm faaliyetlerini destekleyici en önemli ulaşım sektörlerinden biridir.Yolcu taşımacılığı çok gelişen dünyanın önde gelen hava yolu şirketleri mevcuttur.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder