9 Mart 2009 Pazartesi

MEDENİYETLERİN BULUŞMA NOKTASI: ANADOLU LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

MEDENİYETLERİN BULUŞMA NOKTASI: ANADOLU LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

Coğrafi açıdan önemli bir konumda bulunan Türkiye, elverişli iklim ve jeomorfolojik koşulları ve en önemlisi de COĞRAFİ KONUMU nedeniyle tarihî çağlardan itibaren büyük ölçüde yerleşmelere sahne olmuş, bunun neticesinde de çeşitli uygarlıkların kurulduğu ve geliştiği bir alan hâline gelmiştir.

Türkiye, Eski Dünya karaları olarak adlandırılan Asya, Avrupa ve Afrika’nın birbirine yaklaştığı sahada, eski medeniyetlerin beşiği Akdeniz Havzası içinde yer almaktadır.

Anadolu topraklarına tarih boyunca çeşitli insan toplulukları yerleşmiştir. Ülkemiz toprakları, coğrafi konumu ve diğer coğrafi özellikleri nedeniyle bölgesel önem taşıyan çok sayıda uygarlığın doğduğu, geliştiği bir alan olmuştur.

Anadolu’da çok eski çağlardan beri yerleşmeler başlamış ve bu topraklar üzerinde pek çok farklı medeniyet kurulmuştur. Bu toplum ve medeniyetlerin bıraktığı izler kendilerinden sonra gelenleri de etkilemiştir. Yeni gelenlerin getirdiği özelliklerle daha öncekiler kaynaşmıştır. Böyle bir gelişme ve bunun sonucunda oluşan kültür zenginliğine dünyanın başka hiçbir yerinde rastlanamaz.

Bugün dünyada 200′den fazla ülke vardır. Fakat dünya tarihini incelediğimizde geçmişte önemli rol oynamış, farklı medeniyetleri bünyesinde barındırmış ülke sayısı 10-15′i geçmez. Bu ülkelerin dünyadaki konumlarına baktığımızda coğrafi bakımdan çok elverişli ve stratejik bölgelerde bulunduklarını görürüz. Türkiye, bu ülkeler içinde en önemli medeniyet merkezlerinden biridir.

COĞRAFYA 11 DERS KİTABI
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder