8 Mart 2009 Pazar

Ruhr Sanayi Bölgesi’ndeki Değişim Süreci LİSE 12.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 4.SINIF

Ruhr Sanayi Bölgesi’ndeki Değişim Süreci LİSE 12.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 4.SINIF
Almanya’nın nasıl köklü bir değişim ve dönüşüm geçirmekte olduğu Gelsenkirchen (Gelsenkirşen)’in bazı yüksek noktalarından kente bakıldığında görülmektedir.
Ruhr Bölgesi’nin tipik ‘eski sanayi’ kentlerinden olan Gelsenkirchen’deki otelin penceresinden karşı tepelere bakıldığında bitmiş olan dönemin izleri görülmektedir. Kömür madenlerinin dev vinçleri, çelik fabrikalarının uzun bacaları, karanlık duvarlı dev binalar dev heykeller gibi yerli yerinde duruyorlar…
Eski döneme ait bu kalıntıları değerlendirmek ve Almanya’nın geçirdiği ekonomik ve sosyal aşamaları göstermek amacıyla hükümet ve özel kuruluşlar, çeşitli projeler geliştirmektedir. Bu projelerden biri de eski sanayi alanının Park olarak düzenlenmesidir.
On iki büyükşehir ve üç bölgeden oluşan Ruhr Vadisi’nde, Avrupa’daki ağır sanayi krizinden geriye, tahrip edilmiş peyzaj alanları, yıkılmış kentler ve terk edilmiş endüstri alanları kalmıştır.
1989 - 1999 yıllarını kapsayan 10 yıllık bir program hazırlayan İBA (International Building Exhibition, İnterneyşınıl Building Eksibişın) kısa zamanda göze çarpan değişiklikler ve başarılar elde etmiştir. Bu dönüşüm programı 17 kenti ve 100′ün üstünde proje ile 800 km2lik alanı kapsamaktadır. Bu proje kapsamında 200 ha2lık bir alana sahip olan demir-çelik fabrikası park olarak yeniden düzenlenmiştir. Eskiden demir-çelik üretiminde kullanılan alanların şimdi sosyal aktivite ve spor alanı olarak kullanılıyor olması projeye ayrı bir önem kazandırmıştır.
Sonuç olarak; Ruhr Havzası Kentsel Dönüşüm uygulaması ile terk edilmiş endüstri alanları yeniden toplumun kullanımına kazandırılmıştır.



COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder