9 Mart 2009 Pazartesi

Ticaret Nedir? LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Ticaret Nedir? LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Ticaret, bir tür geçim kaynağıdır. Ticaret, üretimin artmasına ve ulaşım ağının genişlemesine bağlı olarak gelişme gösterir. Günümüzde sanayileşme ile birlikte üretimde de artışlar olmuştur, üretimin artması hem iç hem de dış ticareti geliştirmiştir, ulaşım geliştikçe ham madde ve ürünlerin nakledilmeleri zaman ve maliyet açısından ticaret için çok daha uygun hâle gelmiştir.

Geçimlerini ticaret yaparak sağlayan kişiler, satacakları ürünleri bir yerden alır, başka bir yere satarlar . Ticaretin en belirgin özelliği arz (sunu)ve talep (istek)tir. Bir diğer özelliği ise toptan ya da perakende olmasıdır. En önemli ticaret mekânları; dükkânlar, mağazalar, marketler, pazarlar , panayırlar, fuarlar ve alışveriş merkezleridir. Bu mekânlar malların sergilenerek tüketiciye ulaştırıldığı ve tüketicinin beğenisine sunulduğu yerlerdir.

Eskiden beri var olan ticaret mekânları, günümüzde önemli değişimler göstermiştir. Büyük şehirlerde dükkân ve mağazaların yerini süpermarketler, grosmarketler almıştır. Bu işletmelerde gıda, giyim, temizlik, ev araç gereçleri gibi çok çeşitli ürünler satılmaktadır, ürün çeşitliliğinin fazla olması hem çok farklı müşteri profiline ürün satma şansı vermekte hem de müşterilerin tüm ihtiyaçlarını aynı yerde kısa sürede karşılamalarına olanak sağlamaktadır. Bu sebeplerden dolayı son yıllarda ticaret merkezlerinde çok köklü değişiklikler meydana gelmiştir.

Yurdumuzda iç ticaret 1950 yılından sonra daha fazla önem kazanmıştır. Bunun nedeni üretim ve tüketim bölgeleri arasındaki uygun ve yeterli ulaşım bağlantılarının 1950 yılından sonra sağlanabilmiş olmasıdır. Önceki yıllarda yurdumuzun iç ve yüksek bölgelerindeki yerleşmeler (köy ve kasabalar)kapalı ekonomik bölgeler durumundaydı. Bu bölgelerin ticari faaliyetleri kendi aralarında yani küçük boyutlu yerel pazarlar şeklinde gerçekleşiyordu.

Kara yolu ve demir yolu ağlarının gelişmesi, bütün bölgeleri birbirine bağlamış ve bölgesel pazarların giderek önem kazanmasını sağlamıştır.

Ticaret üç şekilde gerçekleşir :

1 - İç ticaret 2- Dış ticaret 3- Transit ticaret

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder