10 Mart 2009 Salı

Türkiye’de İklim Çeşitleri LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF

Türkiye’de İklim Çeşitleri LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF
Türkiye, matematik konumu nedeniyle ılıman kuşakta yer alan bir ülkedir. Bu kuşakta genel olarak Akdeniz ikliminin etkisi görülür. Fakat ülkemizin etrafındaki denizlerin etkisi, yükselti ve dağların uzanış yönü gibi özel konum şartları nedeniyle ülkemizde başlıca üç farklı iklim tipi etkilidir. Bunlar; Karadeniz iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir.

1.Karadeniz İklimi
Ülkemizin Karadeniz kıyılarında görülen bu iklimin en belirgin özelliği, her mevsimin yağışlı geçmesidir. Yağışların büyük bölümü sonbahar ve kış mevsiminde düşer. Ülkemizde en fazla yağış Karadeniz ikliminde görülür (Rize 3000 mm). Denizin ılıtıcı etkisi nedeniyle yaz ve kış sıcaklıkları arasında büyük farklılıklar oluşmaz. Kıyı kesimlerinde yazlar nispeten serin, kışlar ılık geçer. Bitki örtüsü ormandır.
2.Akdeniz İklimi
Türkiye’de geniş bir etki alanı olan Akdeniz ikliminde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Yıllık yağış miktarı 600 ile 1000 mm arasında değişir. Karakteristik bitki örtüsü kızılçamlar ve bunların tahrip edilmesiyle oluşmuş makilerdir. Akdeniz İklimi, ülkemizin Akdeniz ve Ege kıyıları ile Güney Marmara’da etkilidir. Bu kıyılar boyunca kuzeye doğru gidildikçe farklılık gösterir.
3.Karasal İklim
Bu iklim tipi, denizden uzak ya da deniz etkisine kapalı iç kesimlerde görülür. Karasal iklimin en belirgin özelliği yaz ve kış ile gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farklarının fazla olmasıdır. Karasal İklimde en yağışlı mevsim ilkbahar ve kıştır.
Bu iklim; iç, doğu, güneydoğu, iç batı Anadolu ve Ergene havzasında etkilidir.

COĞRAFYA 9 DERS KİTABI
COĞRAFYA 9 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder