8 Mart 2009 Pazar

Türkiye’de Nüfus Artışı ve Azalışı Üzerinde Etkili Olan Başlıca Olaylar LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF

Türkiye’de Nüfus Artışı ve Azalışı Üzerinde Etkili Olan Başlıca Olaylar LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF

Doğal nüfus artışı

Çalışmak için başka ülkelere tek başına ya da aileleriyle birlikte gidenlerin oluşturduğu göçler: 1961 1974′te Avrupa’ya 1975-1989′da Bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika

Lozan Antlaşması nedeniyle mübadeleye tabi tutularak Türkiye’den gidenler

Ülkelerin Lozan Antlaşması nedeniyle mübadeleye tabi tutularak Türkiye’ye gelenler

Politik, siyasi ve sosyal baskılar nedeniyle Türkiye’ye gelenler

Hatay’ın ana vatana katılması

Türkiye’de Nüfusun Artışı ve Nedenleri NÜFUS ARTIŞININ SONUÇLARI LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF
Yurdumuzda nüfus artışını etkileyen temel faktör doğal nüfus artışıdır. Nüfus artışında doğumlar kadar ölümler de etkilidir. Doğumlarla ölümler arasındaki fark doğal nüfus artışını oluşturur. Türkiye’nin doğal nüfus artışı incelendiğinde özellikle 1950′lerden itibaren ölüm oranlarında, 1960′lardan itibaren ise doğum oranlarında bir düşmenin söz konusu olduğu görülmektedir. Buradan anlaşıldığına göre doğum oranları azalırken ölüm oranları da azalmakta, yani insan ömrü uzamaktadır. Sayfa 181′deki şekilde görüldüğü gibi Türkiye’de nüfusun artmasında doğal artışlardan başka nedenler de rol oynamaktadır.
1927-1935 yıllarında nüfus artışının % 28,9′luk kısmını başka ülkelerde yaşayan Türklerin siyasal baskılar nedeniyle yurdumuza göç etmesi oluşturur.
30 Haziran 1939′da Hatay’ın ana vatana katılması 1935-1940 yıllarında %12,5′lik bir artışa neden olmuştur.
1945-1950 yıllarında seferberlik hâlinin kalkması, ekonomik şartların düzelmeye başlaması, evlenmelerin artması, doğum oranlarının yükselmesi, bu ve bundan sonraki dönemdeki artışları da etkilemiştir.
1960-1965 yıllarında 200 bin kadar işçinin yurt dışına çalışmak için gitmesi nüfus artışında bir yavaşlamaya neden olmuştur.
1975 yılından itibaren nüfus artış hızımızın düşmesinde, kentleşme ve sanayileşmeyle birlikte doğum oranlarında meydana gelen azalmanın da etkisi olmuştur. Ayrıca cumhuriyetin kurulduğu yıllarda yurdumuzun uzun yıllar süren savaşlarda erkek nüfusunun önemli bir kısmını kaybetmiş olması, toplam doğurganlık oranını oldukça düşürmüştür. Bu nedenle 1965′e kadar nüfus artışını teşvik edici politikalar izlenmiştir. 1965′ten itibaren doğurganlığı teşvik edici politikaların yerine nüfus planlamasına önem verilmesi ise nüfus artışının yavaşlamasında etkili olmuştur.

COĞRAFYA 10 DERS KİTABI
COĞRAFYA 10 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 10.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 2.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder