TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TARIM ÜRÜNLERİ- SEBZECİLİK - SERACILIK - TURFANDACILIK - COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF
Karadeniz Bölgesi’nde güneşlenme süresinin azlığı, Doğu Anadolu’da yaz
mevsiminin kısa ve serin geçmesi, İç Anadolu’da yaz kuraklığının belirgin ve
sulamanın yetersiz olması sebze tarımını olumsuz yönde etkiler.
Türkiye’de iklimin çeşitlilik göstermesi sebze çeşitliliğine neden olmuştur.
Ekim alanı dar olmasına karşın verim ve elde edilen gelir yüksektir.Sebze
tarımı, tahıllardan farklı olarak sulama isteyen ve yoğun emek harcanarak
üretilen ürünlerdir. Ayrıca kışın seracılık sayesinde üretimi devam ettirilerek
kesintiye uğramaz.
Sebze üretiminde ilk sırayı Akdeniz Bölgesi alır. Bu bölgemizde kışlar ılık
geçtiğinden seralarda kışın bile sebze üretilebilir. Ayrıca tarla sebzeleri de
ilk önce bu bölgemizde üretilir.
Turfanda sebzecilik ise, bir mevsim başı üretim faaliyetidir. Bazı sebze ve
meyvelerin, açık hava koşullarında erkenden yetiştirilip pazarlanması esasına
dayanır. İlkbaharın erken başladığı yörelerimizde, sebze ve meyveler erken
olgunlaşırlar ve 30 - 40 gün önceden pazarlara sunulurlar. Bu üretim faaliyetine
turfanda sebzecilik, bu sebzelere de turfanda sebze denir.
Sera Sebzeciliği : Mevsim dışı sebze yetiştirme etkinliğidir. Ülkemizde sera
sebzeciliğinin % 90′ı Akdeniz ile güneybatı kıyılarımızda yapılmaktadır.
Özellikle ilkbahar ve yaz sebzeleri seralarda yetiştirilir. Akdeniz ve Ege
kıyılarında kışların ılık geçmesi ve kısa sürmesi seracılığı yaygınlaştırmıştır.
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder