9 Mart 2009 Pazartesi

Türkiye’nin Dünya Üzerindeki Coğrafi Konumu ve Avantajları LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

Türkiye’nin Dünya Üzerindeki Coğrafi Konumu ve Avantajları LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

Türkiye’nin coğrafi konumu incelendiğinde insan yaşamı için en ideal kuşak olan orta enlemde yer almaktadır. Bu özelliğinden dolayı Türkiye toprakları, tarihin en eski dönemlerinden beri hep büyük devletlere beşiklik etmiş ve çok sayıda medeniyetlerin kurulmasına zemin hazırlamıştır. Türkiye, bu özelliğini coğrafi konumundan dolayı gelecekte de koruyacaktır.

Coğrafi konum, ülkenin daha ziyade doğal özellikleri üzerinde etkili olurken siyasi, sosyal ve ekonomik durumunu da doğrudan etkilemektedir. Ülkelerin dünyada bulundukları coğrafi konumları ile gelişmişlik ve etkinlikleri arasında sıkı bir bağlantı vardır.

Türkiye’nin büyük kısmı Asya Kıtası’nın güneybatı ucunda, Anadolu Yarımadası üzerinde yer alır. Topraklarının bir bölümü de Avrupa’nın güneydoğusunda bulunan Balkan Yarımadası’nın bir kısmını içine alan Trakya’da bulunur. Bu yönüyle Türkiye hem Asya hem Avrupa hem de Afrika Kıtası ile temas hâlinde olduğundan bir Orta Doğu ülkesidir.

Türkiye, dağlık bir ülkedir. Ovalar, daha ziyade kıyılarda ve akarsu vadilerinde yer alır. Akarsular bakımından bölgenin en zengin ülkesidir. Üç tarafı denizlerle çevrili yarımadalar (Anadolu ve Trakya) ülkesi olan Türkiye, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile büyük bir öneme sahiptir. Üç tarafını çeviren denizler, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu’na, Süveyş Kanalı vasıtasıyla Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’na bağlantılıdır. Türkiye yer altı ve yer üstü zenginlik kaynakları bakımından bölge ve hatta dünyadaki zengin ülkeler arasında yer alır. Tarımsal kaynakları kendi ihtiyaçlarını karşılayacak düzeydedir. Ulaşım faktörleri bakımından ele alındığında Türkiye, bütünulaşım sektörlerinin gelişmekte olduğu; Asya, Avrupa ve Afrika Kıtaları arasında köprü oluşturan bir ülkedir. Bu özellikleri ile diğer Akdeniz ülkeleri gibi önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.

COĞRAFYA 11 DERS KİTABI
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder