8 Mart 2009 Pazar

Ulaşım Sistemlerimizin Gelişimi 3.1950′den günümüze kadar olan dönem LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

Ulaşım Sistemlerimizin Gelişimi 3.1950′den günümüze kadar olan dönem LİSE 12.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 4.SINIF

I950′den sonraki yıllar kara yolunun demir yoluna karşı üstünlüğünü kabul ettirdiği yıllar olmuştur. Başta ülke içerisinde otomotiv sanayisinin montaj yoluyla da olsa kurulması gibi faktörler kara yolu taşımacılığının beklenenin çok üstünde gelişmesine neden olmuştur. Ayrıca bugün ulaştırma sistemleri arasında kara yolu ile yapılan yük taşımacılığında % 90, yolcu taşımacılığında da % 95 gibi dengesiz bir dağılımın oluşmasına zemin hazırlamıştır.

Sonuç olarak cumhuriyetin ilk yıllarında demir yolları yapımına verilen öncelik 1950 yılından itibaren yerini kara yolları yapımına bırakmış, bu durum planlı dönemde de devam etmiştir. 1980 sonrası dönemde ise otoyol yapımına hız verilmiş, kara yoluna yapılan yatırımlar öncelik kazanmıştır.

1950′li yılarda demir yolu ve kara yolunun yolcu taşımacılığındaki payı birbirlerine yakın iken (Kara yolu % 49,9 ve demir yolu % 42,0)2000 yılında kara yolunun payı % 95′e çıkmış, demir yolunun payı ise % 3′e kadar düşmüştür. Bu gelişmelerden olumsuz olarak en çok etkilenen ulaşım sistemi deniz yolu taşımacılığı olmuştur. 1950 yılında deniz yolunun yolcu taşımacılığındaki payı % 7,5 iken, bugün bu pay giderek azalmaktadır.

COĞRAFYA 12 DERS KİTABI ETKİNLİKLERİ
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder