9 Mart 2009 Pazartesi

ETKİNLİK sayfa 56 1 LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

ETKİNLİK sayfa 56 1 LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

Beşerî unsurlar ekonomik faaliyetler üzerinde etkili olur. Bu unsurlar kendi içlerinde de etkileşim hâlindedir. Aşağıda bu unsurların karşılıklı etkileşimini anlatan örnek bir metin oluşturulmuştur. Yaşadığım yerde genel olarak tarım ve hayvancılık etkinlikleri yaygındır.

*Aileler ilk önceleri ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapardı.

*İhtiyaç fazlası ürünleri başka pazarlara göndermek için yeni yollar yapıldı.

*Tarım ürünlerinden elde edilen gelirin bir kısmı bu sektörün ihtiyacı olan modern araç gereçlerin alınmasında kullanıldı.

*Ticari tarım faaliyetlerinin başlaması, tarıma dayalı sanayi kollarının gelişmesini sağladı.

*Çeşitli ürünler sistematik ve modern yöntemlerle üretildi, kalabalık nüfus kitlelerinin beslenmesi sağlandı ve buna bağlı olarak da tüketim arttı.

*Tarımsal işletmeler büyüdü, üretimde daha fazla artış sağlandı. Ticari ürünler önem kazandı. Bu olaylar ulaşım ve tüketimi etkiledi.

*Üretilen ürünlerin ulaştırılmasında taşıyıcı araçlar gelişti ve türlü ihtiyaçları karşılamak için bu araçlar modern bir şekilde donatıldı.

*Ürünlerin bu şekilde taşınması, üretim alanları ile tüketim alanları arasındaki ilişkilere değişik boyutlar kazandırdı.

*Gıda ve giyim maddeleri üretimi yakın şehirdeki insanların ihtiyaçlarını giderdi ve pazar alanı oluştu.

*Üreticiden ham maddeyi alan sanayici, ürünü mamul hâle getirerek toptancıya sattı. O da ürünü perakendeciye, perakendeci de tüketiciye ulaştırdı.

Siz de aşağıdaki cümlelerden faydalanarak örnekteki gibi metinler oluşturunuz.

Yaşadığım yer önemli yollar üzerinde bulunmaktadır. Önemli yollar üzerinde bulunması nedeniyle hammadde kolayca temin edilebilmekte ve üretilen ürün pazara kolayca ulaştırılabilmektedir. Bunu gören gerekli sermayeye sahip girişimciler yaşadığım yere fabrikalar kurmuşlardır. Yaşadığım yerde sanayi faaliyetleri yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Sanayi faaliyetlerinin artmasıyla birlikte yaşadığım yere doğru yoğun bir göç hareketi yaşanmıştır ve yaşanmaya devam etmektedir. Bu şekilde sanayi tesislerinin ihtiyacı olan işgücü ihtiyacı karşılanmaktadır ve aynı zamanda nüfus hızlı bir şekilde artmaktadır. Nüfus ve özellikleri üretim dağıtım ve tüketim faaliyetlerinde etkilidir. Sanayinin gelişmesi ile birlikte diğer ekonomik faaliyetlerde yaşadığım yerde gelişme göstermiştir. Ulaşım, pazarlama, inşaat, reklamcılık, bankacılık vb alanlarda faaliyet gösteren kuruluşlar da sanayinin gelişimi ve nüfusun artmasına paralel olarak artmıştır. Yaşadığım yer milyonlarca insanın faaliyetlerini sürdürdüğü bir özellik taşımaktadır.

COĞRAFYA 11 DERS KİTABI
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder