TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TARIM ÜRÜNLERİ- ENDÜSTRİ BİTKİLERİ - SANAYİ BİTKİLERİ - LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF
Sanayide hammade olarak kullanılan bitkilere sanayi bitkileri denir.Sulanabilen
tarım alanları genişledikçe endüstri bitkilerinin ekim alanları da
genişlemektedir.Önemli ihraç ürünlerimizdendir.
Şekerpancarı :Şekerpancarının fazla sıcaklık isteği yoktur. Ancak, yetişme ve
ürün verme döneminde tabandan sulanması gerekir.Ülkemizin pek çok bölgesinde
yetiştirilebilir.
UYARI : Şekerpancarı, fazla bekletilmeden işlenmesi gereken bir tarım ürünü
olduğundan şeker fabrikaları ile pancar üretim alanları iç içedir.
***Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuraklığın belirgin ve sulamanın yetersiz
olması nedeniyle şekerpancarı tarımı yapılamaz. Kıyı ovalarında ise ekonomik
değeri daha yüksek ürünler yetiştirildiği için şekerpancarı tarımı yapılmaz.
Belli bir tarım bölgesi olmayan şekerpancarı üretiminde İç Anadolu Bölgesi ilk
sırayı alır.
Pamuk :Yetişme döneminde yağış, olgunlaşma dönemi olan yaz aylarında sıcak ve
kurak iklim ister. Ürün verdiği dönemlerde tabandan sulanması gerekir. Bu
dönemdeki yaz yağışları ürünün kalitesini düşürdüğü için Karadeniz kıyılarında
yetiştirilemez.
Ayrıca yüksek yaz sıcaklığı istediği için, iç bölgelerimizdeki üretimi
gelişmemiştir.
Pamuk, ülkemizde en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde,Kıyı Ege ovalarında,
Çukurova, Hatay, K.Maraş ovalarında üretilir.
Tütün: Türkiye’nin iklim koşullarına en iyi uyum sağlamış bir endüstri
bitkisidir. İç Anadolu Bölgesi’nde tarımı yapılmaz. Tütün üretimi en çok Ege,
Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yapılır. Kıraç toprakları seven, yetişme
döneminde nem ve olgunlaşma dönemi olan yaz aylarında yüksek sıcaklığa ihtiyacı
olan bir bitkidir. Türkiye’nin genelinde iklim ve toprak yapısı tütün üretimine
elverişlidir. Fakat, kalitesinin azalmaması için devlet ekim alanlarını
belirlemekte ve kaliteye göre fiyatlandırma yapmaktadır. Bu yüzden üretimde
yıllara göre dalgalanmalar azalmaktadır.
Soya Fasulyesi: Soyanın yetiştiği iklim, mısırınki gibidir. Kısa gün bitkisi
olup, uzun günlere karşı hassastır. Kurak ve dona karşı fasulye ve bezelyeye
göre daha dayanıklıdır. Her çeşit toprakta yetişir, fakat en iyi verim
kumlu-killi toprakta elde edilir. Yetiştirildiği toprağa azot ilave etmektedir.
Böylece toprağın kuvvetini artırmaktadır. Tohumlarından sıvı yağ ve margarin
hâlinde kullanılan yemeklik bir yağ çıkarılır. Ülkemizde hızla artan soya
tüketimi ise yıllık 250,000 tona varıp, en çok Adana’da yetiştirilir.
Çay:Ilıman iklim, bol yağış, kireçsiz toprak ve kış ılıklığı isteyen bir
bitkidir. Güneş ışığını sevmez.Çay, fazla bekletilmeden işlenmesi gereken bir
üründür.
Yurdumuzda en iyi yetişme şartlarını Doğu Karadeniz Bölümünde bulmuştur.Bugün
Rize başta olmak üzere Ordu,Trabzon,Giresun,Artvin’de çay tarımı yapılmaktadır.
Ülkemizde ekim alanı en dar olan endüstri bitkisidir.
Haşhaş : Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde yetişebilen bir bitkidir.
Belli bir tarım bölgesi yoktur. Ekim döneminde 7 - 8°C, olgunlaşma döneminde 12
- 13°C sıcaklık isteği vardır. Uyuşturucu elde edilmesinde kullanıldığı için
haşhaş üretimi devlet denetimindedir. En önemli ekim alanları Ege Bölgesinin İç
Batı Anadolu Bölümü ile Göller Yöresi’dir. Bugün başta Afyon olmak üzere
Kütahya, Uşak,Denizli, Burdur, Isparta, Konya çevresinde tarımı yapılır. Son
yıllarda tütün bitkisine alternatif bitki olsun diye Manisa’nın kırsal
kesimlerinde (Gördes, Demirci, Kula ,Selendi gibi) haşhaş tarımına müsaade
edilmiştir.
Anason : Göller Yöresi’nde ve Menteşe Yöresi’nde tarımı yaygındır. Daha çok içki
endüstrisinde katkı maddesi olarak kullanılır.
Keten-Kenevir : Tropikal bölgelerin bitkisi olan keten - kenevirin liflerinden
keten kumaşı ve kot bezi yapılır. Ayrıca kenevir tohumundan, yağ çıkarımında
faydalanılır. Keten - kenevirden uyuşturucu da yapıldığından devletin kontrolü
vardır. Keten - kenevir üretimi daha çok, Batı Karadeniz’deki Kastamonu, Sinop
ve Zonguldak çevresinde ve Marmara’da Kocaeli çevresinde yapılır.
Şerbetçi Otu : Türkiye için yeni bir tarım ürünüdür. Bilecik ve çevresinde
tarımı yaygındır. Bira üretiminde ve alkollü içkilerde hoş koku ve acımsı tad
vermekte kullanılır.
Gül : Parfümeri endüstrisinin hammaddesi olan gül tarımı Göller Yöresi’nde
özellikle Isparta’da yaygındır. Yurtdışına satımı yapılan önemli bir üründür.
Ayrıca gül yağı üretiminin % 70 - % 80′i dışarı satılmaktadır.
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder