10 Mart 2009 Salı

TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TARIM ÜRÜNLERİ- MEYVECİLİK - LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TARIM ÜRÜNLERİ- MEYVECİLİK - LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF

Üzüm :Kışın -40°C sıcaklığa kadar dayanır. Yazın sıcaklığa ve kuraklığa
dayanıklı bir bitki olduğundan ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilir.
Yazların yağışlı geçmesinden dolayı Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolu’nun
sıcaklığı yetersiz yüksek yerlerinde yetiştirilemez.

Üretim en fazla Ege Bölgesi’nde yapılmaktadır. G. Doğu Anadolu, İç Anadolu,
Marmara ve Akdeniz bölgelerinde de üretilir. Özellikle Ege Bölgesi’nde Manisa,
İzmir, Denizli yörelerinde üretilen çekirdeksiz üzüm kurutularak önemli bir
kısmı ihraç edilir. Üzüm, soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olduğundan, ülkemizde
elma ile birlikte en yaygın olan meyvedir.

UYARI : Türkiye, üzüm üretiminde ve dış satımında dünya birincisidir.

İncir : Türkiye’nin tüm kıyı şeridinde ve iç bölgelerin alçak vadilerinde incir
tarımı yapılabilir. Kışların ılık, yazların sıcak geçtiği, yıllık yağışın 600 -
700 mm olduğu denizel iklimlerde rahatça yetişebilir. Soğuğa karşı hassas
olduğundan iç bölgelerimizde fazla yetiştirilemez.

İncir, en fazla Ege Bölgesi’ndeki Aydın ve İzmir çevresinde üretilir. (%90)
Bundan başka, az miktarda Akdeniz ve Karadeniz kıyıları ile, Güney Marmara ve G.
Doğu Anadolu’da üretilir.

Fındık: Ilıman iklim bölgelerinin bitkisidir. Her mevsim yağışlı,nem oranı
yüksek ve orta derece sıcaklık ister. Don olayı ve yaz kuraklığı verimi
düşürür.Ülkemizde fındık tarımı, Karadeniz kıyılarında yaygındır. Özellikle
Ordu, Giresun ve Trabzon illeri üretimin yarısından çoğunu sağlamaktadır. Daha
sonra, Bolu ve Zonguldak illeri gelir. Karadeniz Bölgesi toplam üretimin % 80
den fazlasını karşılar. Marmara Bölgesi’nde de Sakarya ve İzmit çevresinde
fındık üretimi yapılır. Önemli bir ihraç ürünü olan fındık üretiminde Türkiye,
Dünya’da ilk sırada yer alır.

Turunçgiller (Narenciye) : Narenciye adı da verilen bu ürünler portakal,
mandalina, limon, greyfurt ve turunçtan oluşur. Soğuğa karşı çok hassastırlar.
Akdeniz ikliminin özelliklerine uyum göstermesi nedeniyle Akdeniz kıyı kesiminde
tarımı yaygındır. Düşük kış sıcaklığına ve dona karşı dayanıksızdır. Turunçgil
üretiminde ilk sırada yer alan Akdeniz Bölgesi’ni Ege Bölgesi izler.Bu
özelliğinden dolayı turunçgil tarımı deniz kenarlarında yaygınlaşmıştır. Akdeniz
Bölgesi’nin kıyı kesimi üretimin % 85′ini verir.Geri kalanı ise Ege
kıyılarındaki Muğla, İzmir, Aydın illeri sağlar.

UYARI : Rize ve çevresinde kışların ılık geçmesi turunçgil tarımına olanak
sağlamıştır.

Diğer Meyveler :

Muz : Türkiye’de don olayının görülmediği ve kış sıcaklık ortalamalarının 10° -
12° olduğu dar bir alanda tarımı yapılmaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde
Alanya,Gazipaşa,Anamur, Erdemli arasındaki kıyı şeridi tek tarım bölgesidir.
Üretim, ülke gereksiniminin % 20’sini karşılar.

Kayısı : Anadolu’nun karsal iklim bölgelerinde, alçak yörelerde tarımı yapılır.
Kayısı üretiminde Malatya ili önde gelir.

Şeftali : Sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde tarımı yapılır. Güney Marmara ve
Ege bölümleri önemli yetişme alanlarıdır.

Elma : Türkiye’de üzümle birlikte en çok yetiştirilen bir meyvedir. Çiçek açma
döneminde düşük sıcaklıklardan etkilenir. Diğer dönemlerde -35°C ye kadar
dayanabilir. Az kireçli ve derin topraklarda yüksek verim sağlar.

İç Anadolu Bölgesi ile Orta Karadeniz ve Antalya bölümleri kaliteli elma
yetiştiriciliğinde ilk sıralarda yer alır.

Antep Fıstığı : Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarımı yapılmaktadır. Türkiye,
antep fıstığı üretiminin yaklaşık % 75′ini dışarıya satar.

* Üzüm, incir, fındık, antep fıstığı gibi meyveler dış ticaretimiz açısından da
önem taşımaktadır.

COĞRAFYA 11 DERS KİTABI
COĞRAFYA 11 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 11.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 3.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder